









Cena
-
od
do
Używanie kadzideł w krajach azjatyckich ma długą historię, znaczenie religijne i kulturowe. Wywodzi się od indyjskich zwyczajów ofiarowania zapachów (gandhapuja) oraz ofiarowania dymu (sang) praktykowanego w starotybetańskiej religii Bon. Kadzidło jest tam uznawane za esencję przyjemnego zapachu, ma pobudzać zmysły do przynoszenia fizycznej przyjemności i spokoju. Jest głęboko zakorzenionym składnikiem życia, którego używa się w różnych celach – medytacji, oddania, uzdrowienia, oczyszczenia i odprężenia. Dymowi przypisuje się właściwości mediacyjne pomiędzy światem materialnym i duchowym. Według lokalnych wierzeń pełni też funkcję ochronną przed złymi mocami.
Kadzidła, które mamy w ofercie są w 100% naturalne dlatego idealnie nadają się do aromaterapii jako element pomagający rozluźnić ciało i zrelaksować umysł. Wszystkie wykonywane są bardzo precyzyjnie, w tradycyjny sposób praktykowany od stuleci – z ręcznie walcowanej masy roślinnej. Głównymi składnikami większości z nich są białe i czerwone drzewo sandałowe, goździki, kardamon, szafran, gałka muszkatołowa, cynamon i proszek jałowcowy. Do nich dodaje się szereg innych ziół i roślin leczniczych rosnących w wyższych partiach Himalajów, korę drzewek owocowych, sproszkowane kwiaty, liście i pestki oraz drobiny kamieni półszlachetnych (turkus, lazuryt). Wszystkie składniki są najpierw mielone na proszek, który następnie mieszany jest z miodem i cukrem trzcinowym. Powstała w ten sposób masa jest przez około tydzień trzymana w ciepłej temperaturze i doprowadzana do procesu fermentacji. Gdy zaczyna wydzielać charakterystyczny dla kadzideł zapach dodaje się do niej żywicę, mocno dociska i przepuszcza przez specjalnie wyprofilowane formy. Laski suszą się przez 5 dni, potem są gotowe do palenia. Są w 100% czyste i naturalne – bez dodatku perfum, kleju i papieru ( w odróżnieniu od tanich kadzideł indyjskich). Nie są też osadzone na patyku dlatego spalają się całkowicie.
Oferujemy kadzidła w stylu bhutańskim wykonywane przez ludność pochodzącą z Bhutanu i zamieszkującą Nepal – gładkie, cięte skośno (czas spalania ok. 90 minut) oraz kadzidła w stylu tybetańskim wykonywane przez nepalskich Tybetańczyków – chropowate i cięte równo (czas spalania ok. 60 minut).


